U Hrvatskoj je prisutan trend starenja populacije te je broj osoba iznad od 65 godina u stalnom porastu u odnosu na stopu nataliteta. Starenje sa sobom nosi niz promjena; staničnih, nutritivnih i  psiholoških. Važno ih je na vrijeme prepoznavati i na njih adekvatno odgovarati.

Tjelesne promjene

Svaka stanica u tijelu ima svoj životni vijek – cikluse regeneracije i/ili reparacije, te svojevrsni rok trajanja. Dobra stvar je da adekvatnom prehranom i životnim stilom možemo utjecati na dugovječnost i vitalnost stanica. Starenjem se smanjuje potreba za makronutrijentima i energijom, dok se izrazito povećava potreba za vitaminima i mineralnim tvarima.

Starenjem se mijenja i funkcija niza organskih sustava, zbog čega se uočavaju promjene u metabolizmu hranjivih tvari i hormonalnog sustava. Dodatno, veća je vjerojatnost razvoja nekih od kroničnih zdravstvenih stanja  poput bolesti srca, slabljenja kostiju, pada imuniteta, slabljenja rada jetre i bubrega, usporavanje probave, promjene raspoloženja i slabljenje pamćenja. Te promjene, kao i drugačija dinamika tjelesne aktivnosti, mogu uzrokovati promjene u apetitu, odnosno promjene u unosu i odabiru hrane.

Iz svega rečenog, možemo zaključiti kako je vrlo važno naučiti kako usporiti i čak okrenuti biološki sat, kako bi zrela dob zaista bila zlatna, kvalitetna i dugovječna! A pritom pravilna prehrana vodi glavnu riječ.

Prehrana za zrelu dob

Idealna prehrana za zrelu dob obiluje tekućinom, vitaminima, mineralnim tvarima, bjelančevinama, vlaknima, te masnim kiselinama koje imaju protuupalna svojstva.

Također, preporučuje se i hrana bogata kalcijem, magnezijem, željezom, cinkom, selenom, zatim vitaminima B skupine, vitaminom C, vitaminom D i karotenoidima.

Bilo bi poželjno da se hrana bogata ovim nutrijentima svakodnevno nađe jelovniku osoba starijih od 65. Ako se neki od ovih nutrijenata ipak ne mogu nadoknaditi prehranom, preporučuje se adekvatna suplementacija.