Željezo (Fe) je neophodan mineral u našem organizmu, jer sudjeluje u stvaranju hemoglobina, krvnog pigmenta koji služi transportu kisika krvotokom. Najsigurniji pokazatelj nedostatka željeza je koncentracija feritina u krvi. Nedostatak željeza u krvi naziva se sideropenija, a kada nedostatak željeza dovede do smanjenja ukupnog hemoglobina razvija se stanje koje zovemo sideropenična anemija. Željezo je češće u deficitu kod žena reproduktivne dobi, a ostali uzroci snižene koncentracije željeza su kronično krvarenje, nedovoljan unos iz hrane, teškoće apsorpcije željeza, a deficit se može javiti i kao posljedica nekih zdravstvenih stanja.

Nedostatak željeza manifestira se kroz slabost i umor, teškoće koncentracije, vrtoglavicu i glavobolju te sniženu toleranciju na frustracije.

Željezo i štitnjača

Željezo je jedan od minerala važnih za pravilno funkcioniranje čitavog organizma, pa tako i štitnjače. Dokazano je kako su koncentracije feritina povezane s koncentracijom tireotropnog hormona (TSH) i koncentracijom slobodnog tiroksina (fT4). Zbog deficita željeza može se pogrešno zaključiti kako postoji disfunkcija štitnjače (hipotireoza), a kod osoba koje su u terapiji hipotireoze može se stvoriti pogrešan dojam da tijelo zahtjeva više doze lijekova. Stoga se preporučuje s vremena na vrijeme provjeriti koncentraciju feritina u krvi, pogotovo ako su prisutni simptomi koji se vežu i za deficit željeza i za hipotireozu.

Izvori željeza

Prirodni izvori željeza su crveno meso, teleća jetrica, riba, jaja, orašasto voće, bučine sjemenke, chia sjemenke, špinat, blitva, kelj, kupus, i drugi izvori. U slučaju većeg deficita, potrebno je neko vrijeme suplementirati željezo dodacima prehrani. Suplementi željeza nerijetko izazivaju nuspojave u probavnom sustavu. Stoga se preporučuje uzimanje preparata željeza oblikovane u kombinaciji s vitaminima A i/ili C, te kombinaciju bakra sa željezom. Također se zbog bolje apsropcije željeza  tijekom suplementacije preporučuje češće uzimanje proteina životinjskog podrijetla.