Za liječenje problema sa štitnom žlijezdom najčešće se koristi lijek koji sadrži levotiroksin. Na hrvatskom tržištu, većinom se prepisuje lijek Euthyrox.

Levotiroksin je sintetski oblik hormona štitnjače tiroksina (T4). Riječ je dakle o supstitucijskoj (nadomjesnoj, zamjenskoj) terapiji sintetskim hormonima štitnjače. Zdrava štitnjača izlučuje dva hormona, tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Oko 90% izlučenih hormona čini tiroksin, koji se potom u manjoj mjeri transformira u trijodtironin. Levotiroksin se prepisuje:

  • Pacijentima koji imaju manjak hormona štitnjače (hipotireoza) te im se supstitucijskom terapijom vraća ravnoteža hormona štitnjače u organizmu.
  • Pacijentima koji imaju određene strukturalne promjene štitnjače, supstitucijska terapija se prepisuje u svrhu prevencije daljnjih promjena i kao podrška u zadržavanju prirodne hormonalne ravnoteže.
  • Pacijentima kojima je uklonjena cijela štitnjača ili njen dio, a nadomjesna terapija im služi kao doživotna zamjena za hormone štitnjače.

Uzimanje terapije

Lijek koji sadrži levotiroksin uzima se ujutro natašte, barem pola sata prije prvog jutarnjeg obroka ili napitka. Pri uvođenju lijeka, postupno se uvodi niža doza lijeka, koja se po potrebi svaka dva do tri tjedna povećava. Terapija levotiroksinom može biti privremena, do uspostavljanja prirodne ravnoteže hormona štitnjače, ili doživotna kod pacijenata s jakim poremećajem rada štitnjače te kod pacijenata kojima je uklonjena štitnjača.

Doziranje

Točnu dozu lijeka prepisuje liječnik specijalist, s obzirom na aktualnu kliničku sliku i subjektivan osjećaj pojedinca. Kako bi se postigla idealna doza lijeka za pacijenta, uglavnom je potrebno neko vrijeme, ali i strpljenje i pacijenta i njegovog liječnika. Potrebe organizma za levotiroksinom mogu se mijenjati s obzirom na razdoblja jače psihofizičke aktivnosti, ali i atmosferske prilike poput godišnjih doba.

Kao i kod svih drugih lijekova, postoji rizik od interakcija i nuspojava. Kod uvođenja terapije levotiroksinom, važno je da liječniku prijavite sva druga zdravstvena stanja. Nuspojave povezane s ovim lijekom, često nalikuju klasičnoj simptomatologiji problema štitnjače i najčešće je potrebno samo korigirati trenutnu dozu lijeka. Najvažnija je dobra i redovita komunikacija između pacijenta i liječnika.