Iako se na spomen bakterija prvo pomisli na one patogene, istina je da ljudi i životinje u sebi nose ogroman broj dobrih bakterija koje pomažu normalnom funkcioniranju organizma. Novije spoznaje sve više naglašavaju njihovu važnost u prevenciji i tretiranju niza autoimunih stanja.

Dobre bakterije u debelom crijevu

Glavnina bakterija u organizmu nalazi se u gastrointestinalnom sustavu, točnije u debelom crijevu. Njihov broj je promjenjiv, a narušavanjem optimalne koncentracije bakterija uglavnom dovodi do veće podložnosti organizma da reagira na različite uzročnike. Drugim riječima, narušava se imunitet, zbog čega organizam reagira na vanjske uzročnike i stvara imunološku reakciju, odnosno reagira na vlastito tkivo i stvara autoimunu reakciju.

Stanje mikroflore debelog crijeva očituje se u cjelokupnoj zdravstvenoj slici pojedinca. Neadekvatna prehrana, nezdrav stil života, te prekomjerna konzumacija antibiotika samo su neki od uzročnika promjene mikroflore. U slučaju narušene mikroflore debelog crijeva, uglavnom se javlja jedan ili više naizgled nepovezanih simptoma, koji ipak imaju zajedničko ishodište. Zdravstvena stanja povezana sa zdravljem debelog crijeva idu od mentalnih, poput promjena raspoloženja ili stalnog umora, do tjelesnih, kao što su opetovani problemi dišnog, gastrointestinalnog ili koštanog sustava.

Izvori probiotičkih kultura

Optimalna koncentracija bakterija u mikroflori debelog crijeva održava se redovitim unosom takozvanih dobrih bakterija iz vanjskih izvora. Najčešći i najdostupniji njihov izvor su fermentirani mliječni proizvodi, poput kefira i jogurta. Pritom se preporučuje izbjegavati industrijski prerađene proizvode, kao što su kupovni voćni jogurti te različiti napitci na bazi jogurta.

U slučajevima dugotrajnijih ili kompleksnijih poremećaja, preporučuju se probiotici u vidu suplementarne terapije. Probiotici na tržištu su najčešće kapsulirani.  Postoji velik broj probiotičkih pripravaka, koji se razlikuju s obzirom na vrstu i koncentraciju dobrih bakterija. Prije kupnje preporučuje se razgovor sa stručnom osobom, kako bi se našao najprikladniji probiotik za specifično stanje.