Važnost crijeva

Naše pacijente uvijek pitamo o probavi i senzacijama u probavnom traktu. Dijelom jer disbalans hormona štitnjače može ubrzati, odnosno usporiti metabolizam i probavu, a dijelom jer je zdravlje probavnog trakta ključno za zdravlje cijelog organizma.

U našem tankom i debelom crijevu žive milijuni takozvanih dobrih bakterija koje sudjeluju u probavnim i imunološkim procesima. Narušavanje ravnoteže može dovesti do razvoja autoimunih bolesti, a za njih je specifično da uh se uglavnom javlja nekoliko, ruku pod ruku.

Autoimuni poremećaj koji se može javiti u probavnom traktu je sindrom iritabilnog kolona (eng. Irritable Bowel Syndrome, IBS). Ima specifičnu simptomatologiju koja uključuje različite senzacije u donjem dijelu trbuha, od nadutosti i plinova do grčeva i bolova. Probava postaje neuredna i može varirati od zatvora do proljeva, a najčešće se ova dva stanja javljaju naizmjence. Također, u stolici se može primijetiti sluz.

Dijagnostika

Kod pojave ovakvih simptoma svakako se preporučuje napraviti ultrazvuk abdomena kako bi se isključile fiziološke promjene, no kod sindroma iritabilnog kolona nalaz je u pravilu uredan. Ovaj poremećaj je psihosomatske prirode, potaknut stresom i napetošću. Nešto češće se javlja kod mlađih osoba, pogotovo kod žena, a ako se ne tretira može trajati toliko dugo da ovi simptomi postanu uobičajena slika probave pojedinca.

Liječenje

Kao i kod drugih autoimunih bolesti, ne postoji jedinstven lijek. Važno je psihološko osnaživanje kako bi se pojedinac bolje nosio sa stresom, a u tome može pomoći i bavljenje nekom tjelesnom aktivnošću ili kreativnim hobijem. Veliku ulogu u smanjenju simptoma ima prehrana. Preporučuje se praćenje kako bi se uočilo koja vrsta hrane najviše uzrokuje simptome, te bi ju bilo dobro smanjiti ili ukloniti, barem do smirivanja stanja. U smanjenju boli i grčeva mogu pomoći blagi biljni čajevi, poput kamilice ili mente. Uz raznoliku prehranu, bilo bi dobro napraviti kuru specifičnim probiotskim kulturama.

Kada krenemo razgovarati s pacijentima o probavi, uočavamo kako velik broj njih ovakvu simptomatologiju smatra kao normalno stanje svoje probave te uopće nije svjestan kako je riječ o sindromu iritabilnog kolona. Kao i dosta drugih autoimunih bolesti, nije riječ o neizlječivom stanju, no može narušavati kvalitetu života. Važno je osvijestiti postojanje sindroma iritabilnog kolona, te da je velika uloga u oporavku i prevenciji budućih javljanja u rukama oboljele osobe.