Hipertireoza kao stanje u kojem štitnjača pojačano izlučuje svoje hormone tiroksin i trijodtironin može i ne mora biti praćeno autoimunom bolešću (Graves). Liječenju hipertireoze može se pristupiti lijekovima (medikamentozno), radioaktivnim jodom (I-131) i operativno.

Liječenje hipertireoze

Najčešća metoda liječenja su svakako lijekovi koje nazivamo tireostaticima. Oni ometaju proces proizvodnje hormona štitnjače, s ciljem vraćanja izlučivanje hormona štitnjače u ravnotežu. Na našem tržištu najviše se koristi lijek Athyrazol, sa svojom aktivnom tvari tiamazolom. Lijek se uzima u jednoj ili više vremenskih točaka, ovisno o pojedinačnom slučaju. Uravnoteženje hormonalne slike očekuje se kroz mjesec do dva. Kod dugotrajnog liječenja tiamazolom te u trudnoći važno je redovito praćenje i komunikacija s liječnikom kako bi se održavalo stabilno stanje.

Posljedice hipertireoze

S obzirom da hipertireozu često prate problemi kardiovaskularnog sustava, valja tretirati i simptome poput ubrzanog rada srca ili poremećaja krvnog tlaka. Za stanje hipertireoze još je simptomatičan ubrzan metabolizam organizma, što se može očitovati na različite načine. Ubrzan je metabolizam hrane, ali i metabolizam potrošnje tjelesnih zaliha, naprimjer u kostima. Stoga nije rijetkost da dugotrajna hipertireoza dovede do slabljenja kostiju, što u konačnici može voditi razvoju osteoporoze. Hipertireoza koju prati autoimuna bolest, povezana je i s pojavom drugih autoimunih bolesti. Naime, najčešće se događa autoimuna upala unutar organizma koja se manifestira na nekoliko načina.

U hipertireozi organizam kao da je stalno u višoj brzini rada. Ubrzano se troše i psihički i fizički resursi. Tijekom dana bi bilo dobro naći aktivnosti koje umiruju, poput kreativnih ili sportskih aktivnosti, te meditacije. Isto tako, valja obratiti pažnju na redovit unos hrane i tekućine kako bi organizam mogao normalno funkcionirati, te kako bi se prevenirali problemi u budućnosti.

Komplementarna terapija

  • Vitamin D valja uzimati tijekom mjeseci sa smanjenim udjelom sunčeve svjetlosti, jer povoljno djeluje i na autoimune procese u organizmu (Graves), i na zdravlje kostiju.
  • Omega-3 masne kiseline koje nalazimo u masnijim ribama i ribljim uljima, također su važan saveznik protiv autoimunih upalnih procesa.
  • Proteini igraju važnu ulogu u zdravlju kostiju, a u hipertireozi je metabolizam proteina ubrzan. Unosite krto meso, različite grahorice te mliječne proizvode obogaćene kalcijem.
  • Još jedna karakteristika hipertireoze je ubrzana probava, a u procesu probave veliku ulogu igra voda. U hipertireozi je stoga iznimno važno unositi dovoljno tekućine tijekom dana.
  • Svakim izlučivanjem stolice izlučuje se i dio zdravih bakterija iz probavnog trakta pa se preporučuje jednom do dvaput godišnje napraviti kuru probioticima, a u međuvremenu održavati ravnotežu probiotskim mliječnim proizvodima, poput kefira.