Jajnici su ženske spolne žlijezde koje proizvode ženske spolne hormone, estrogen i progesteron. Oni su usko povezani s radom štitne žlijezde.

Ulaskom u menopauzu smanjuje se funkcija jajnika i njihova proizvodnja estrogena i progesterona. Tada prestaju menstruacijski ciklusi. U tom razdoblju povisuje se TSH kako bi pojačao proizvodnju hormona štitnjače. Simptomi menopauze i poremećaja rada štitnjače često se preklapaju. Najčešće se radi o umoru, promjenama raspoloženja, problemima sa spavanjem, valunzima, poteškoćama u pamćenju, suhoj koži. Zamjenskom terapijom hormona štitnjače TSH se spušta. Kada se postigne odgovarajuća razina TSH i hormona štitnjače ublažavaju se simptomi menopauze.

Sintetski proizvedeni hormoni jajnika (oralni hormonski kontraceptivi), osim za sprječavanje trudnoće, koriste se u liječenju sindroma policističnih jajnika i regulaciji menstruacijskog ciklusa. Oni mogu poremetiti apsorpciju nadomjesnih hormona štitnjače i tako smanjiti njihov učinak. Kako bi smanjili mogućnost međudjelovanja lijekova, spolni hormoni se uzimaju s određenim vremenskim razmakom od uzimanja hormona štitnjače. Oralni hormonski kontraceptivi također povećavaju proizvodnju globulina koji veže hormone štitnjače i time povećavaju razinu vezanih hormona T3 i T4 što može dovesti do promjene u razini slobodnih hormona i porasta TSH.

U slučaju pojave simptoma poput umora, zatvora, depresije, debljanja, ispadanja kose ili poremećenog menstruacijskog ciklusa svakako se obratite liječniku.

Želite li se naručiti na pregled ili kontrolu kod stručnog tima koji stoji iza ovog portala, javite se u Polikliniku Leptir na +385 1 3014 923 ili mailom: info@poliklinika-leptir.hr.