Gastritis je upala želučane sluznice. Mogu ju uzrokovati infekcija s Helicobacter pylori, neki lijekovi, alkohol, stres i autoimuni proces.

Od simptoma najčešći su mučnina, povraćanje i bol u gornjem dijelu trbuha. Ako se simptomi pojave naglo i kratko traju radi se o akutnom gastritisu. Kronični gastritis traje dulje vrijeme i često je bez izraženih simptoma.

Kronični autoimuni atrofični gastritis je obilježen progresivnim promjenama u želučanoj sluznici. One dovode do smanjenog izlučivanja kiseline i unutarnjeg čimbenika. Kao posljedica promjena javlja se malapsorpcija esencijalnih nutrijenata (npr. željeza, vitamina B12, kalcija, magnezija), ali i lijekova te anemija. Povećan je također i rizik nastanka želučanog karcinoma, ovisno o stupnju oštećenja sluznice.

Često se u obliku sindroma uz kronični autoimuni gastritis javlja i autoimuna bolest štitnjače. Obično se radi o Hashimotovom tireoiditisu. Štitnjača je tada zahvaćena kroničnom upalom te se postupno  smanjuje njezina funkcija. Smanjenje funkcije, hipotireoza, često se očituje probavnim tegobama poput mučnine, povraćanja, zatvora i nadutosti.

U takvom slučaju gastritis može poremetiti apsorpciju nadomjesnih hormona štitnjače, odnosno levotiroksina. Rezultat je neodgovarajuća razina hormona štitnjače iako se lijek pravilno uzima.

Liječenje

Liječenje gastritisa ovisi o njegovom uzroku. Obično se koriste lijekovi koji smanjuju proizvodnju želučane kiseline ili ju neutraliziraju. Oni ublažavaju simptome i poboljšavaju tijek bolesti. U slučaju infekcije s Helicobacter pylori tim lijekovima dodaju se i antibiotici.

Pravilnim liječenjem gastritisa može se poboljšati kontrola bolesti štitnjače i u konačnici kvaliteta života.

Želite li se naručiti na pregled ili kontrolu kod stručnog tima koji stoji iza ovog portala, javite se u Polikliniku Leptir na +385 1 3014 923 ili mailom: info@poliklinika-leptir.hr.