Prosinac, posljednji mjesec u godini, često se naziva i mjesec darivanja. Daruju se darovi, ali i pažnja, vrijeme, kolači. Pazi se na to da se ne zaborave niti bitne, niti manje bitne osobe u našim životima. Ali često se zaboravi darovati pažnjom i ljubavlju najbitnija osoba u našim životima – mi sami.

Mjesec visokih očekivanja

U ovo predblagdansko vrijeme stavlja se veliki pritisak na to kako bi blagdani trebali izgledati. Što će se pripremati, kako će se ukrasiti dom, što će se kupiti. Izvori pritiska su vlastita očekivanja temeljena na ranijim iskustvima te očekivanja uže (i šire) okoline, a i mediji mogu nametnuti dodatan pritisak naglašavanjem trendova i must have blagdanskih aktivnosti i sadržaja koji se naravno mijenjaju iz sezone u sezonu. U kulturi u kojoj živimo, većinu blagdanske atmosfere stvaraju žene i majke. One su istovremeno i populacija koja nam se najčešće javlja zbog problema sa štitnjačom ili drugih simptomima stresnog izgaranja. Drage čitateljice i čitatelji, evo nekoliko savjeta kako više uživati u blagdanima ove godine!

Planirajte!

Napravite plan za prosinac. U naredna tri tjedna odredite dane za čišćenje, dane za kupovinu, dane za pripremu kolača, dane za ukrašavanja, i naravno – dane za odmor ili druženje. Ako krenete s manjim pripremama već sada, smanjit ćete žurbu i pritisak u tjednu prije blagdana, kao i intenzivan osjećaj umora u dane blagdana. Naravno, nije dovoljno samo napisati plan, već ga se potrebno i pridržavati.

Uključite ukućane!

Nerijetko žene same odrađuju većinu poslova jer kažu da im je tako najbrže. Ove godine testirajte svoj perfekcionizam uključivanjem drugih ukućana u aktivnosti, ali pritom ne popravljajte nakon njih. Hoće li tko drugi primijetiti ako suprug ne usisa svaki kutak doma? Je li tragično ako djeca na bor objese većinu kuglica na donje grane s prednje strane? Hoće li tko zamjeriti ukusne ali kupovne kolače jer ih niste stigli sami pripremiti? Odgovor na sva ova, ali i brojna slična pitanja je, naravno, ne.

Budite usredotočeni!

Više ćete uživati u aktivnostima ako ih radite usmjereni i svjesni. Bilo da se radi o ukrašavanju, pripremi hrane ili omotavanju darova, usmjerite pažnju i misli samo na tu aktivnost. Pronađite inspiraciju i napravite sami neke darove. Dopustite si da budete kreativni i zaigrani, jer ima li boljeg vremena za uživanje (i bivanje) poput djeteta od blagdanskog vremena?

Stvarajte uspomene!

Kada se mislima krenu kovitlati automatske misli o tome što ‘morate’ ili ‘trebate’ još napraviti, zamijenite ih mišlju ‘Hoću li to pamtiti za tri ili trideset godina?’. Odgovor znate i sami. Pamtit ćete zajedničko vrijeme, osjećaje i smijeh, a ne koliko ste vremena posvetili pranju prozora ili koliko je koštao poklon za koji ste mislili da je prikladan za neku dragu osobu. Uživajte u blagdanskim obrocima, darujte ljubav, zabavljajte se, i budite prisutni u sadašnjem trenutku.

Neka vam ovaj prosinac doista bude mjesec darivanja, ali mjesec darivanja i sebe i svih vama dragih osoba. Želimo vam najsretnije blagdane!