Subakutni granulomatozni tireoiditis (De Quervainov tireoiditis) je upala štitnjače nepoznatog uzroka. Najčešće se javlja krajem ljeta i u jesen. Prethodi joj virusna infekcija gornjeg dišnog sustava. Štitnjača je bolna na dodir. Bol se premješta s jedne na drugu strane žlijezde, pojačava se gutanjem i okretanjem glave, a može se širiti u čeljust ili uši. Bolest prate blage temperature, umor i klonulost. Upala razara tkivo štitnjače iz kojeg se oslobađaju hormoni, pa su u krvi povišene vrijednosti fT3 i fT4 (tireotoksikoza).

Bolesnik se obično oporavi od tireotoksikoze. Međutim, neliječeno stanje dovodi do većg oštećenja štitnjače i razvoja hipotireoze što dovodi do potrebe za hormonskom nadoknadom. Prognoza bolesti ovisi o ranom otkrivanju i liječenju. Liječi se većim dozama acetilsalicilne kiseline, a u težim slučajevima glukokortikoidima. Ponekad se koriste beta blokatori i sedativi. Tireostatici nisu korisni, jer mogu uzrokovati trajnu hipotireozu.

Važno je rano otkriti razliku između subakutnog granulomatoznog tireoiditisa i autoimune hipertireoze i toksične nodozne strume, jer je terapija različita. Dijagnoza se postavlja pregledom, razgovorom, laboratorijskim, ultrazvučnim, citološkim i scintigrafskim nalazima.

Marin Deškin, dr. med. spec. internist
subspecijalist endokrinologije s dijabetologijom

Želite li se naručiti na pregled ili kontrolu kod stručnog tima koji stoji iza ovog portala, javite se u Polikliniku Leptir na +385 1 3014 923 ili putem maila – info@poliklinika-leptir.hr.