Debljina

Stupanj uhranjenosti se najčešće definira izračunom indeksa tjelesne mase (eng. Body Mass Index, BMI). Indeks tjelesne mase veći od 25 upućuje na prekomjernu tjelesnu težinu, a veći od 30 upućuje na pretilost. Dodatno se kao kriteriji procjene uhranjenosti mogu uzeti i opseg struka (eng. Waist Circumference, WC) te omjer struka i bokova (eng. Waist-to-Hip Ratio, WHR) kako bi se utvrdila visceralna debljina, odnosno debljina u području trbuha koja se smatra zdravstvenim rizikom.

Istraživanje Poliklinike Leptir

U 2016. godini stručni tim Poliklinike Leptir proveo je studiju o zdravstvenom i nutritivnom statusu pacijenata. Sudjelovalo je 40 pacijentica Poliklinike prosječne dobi 36 godina, uglavnom visokoobrazovanih (52,6%) i zaposlenih (70%). Što se tiče zdravstvenog stanja, kod polovine sudionica utvrđeno je barem još jedno zdravstveno stanje osim problema sa štitnjačom (45% ginekološki sustav, 30% krvožilni sustav, 30% gastro-intestinalni sustav). Gotovo polovina sudionica imala je prekomjernu tjelesnu težinu, a više od 60% sudionica zadovoljavalo je kriterije metaboličkog sindroma s obzirom na sljedeće kriterije: indeks tjelesne mase (BMI), opseg struka (WC), omjer struka i bokova (WHR).

Zdravstveni rizici debljine

Poznato je da je debljina prepoznata kao faktor rizika razvoja metaboličkog sindroma i niza kroničnih nezaraznih bolesti, kod djece i kod odraslih. Nedavno su objavljeni rezultati istraživanja koji upućuju na to kako porastom indeksa tjelesne mase i opsega struka raste rizik razvoja karcinoma štitnjače, ali kao faktor rizika utvrđena je i promjena tjelesne težine. U slučaju značajnog dobivanja na tjelesnoj težini, čak i kod mršavih osoba, povećava se rizik razvoja karcinoma štitnjače. No, dobra vijest je da se kod pretilih osoba utvrdilo smanjenje rizika razvoja karcinoma štitnjače kada su izgubile na tjelesnoj težini.

Tretman debljine

Dobro su poznati čimbenici koji vode debljanju, kao i djelotvorne metode gubitka tjelesne težine, ali svejedno debljina desetljećima ostaje aktualan javnozdravstveni problem u cijelom svijetu. Debljina nije samo problem viška kilograma, već kompleksna međuigra niza osobnih i socijalnih faktora. Proces mršavljenja, da bi bio održiv i učinkovit, zahtijeva cjelovitu promjenu životnog stila, koja se lakše odvija uz nadzor i pomoć stručnih osoba. Pročitajte više o komplementarnim uslugama Poliklinike Leptir, kao i o individualiziranom programu mršavljenja Metabolic Balance®.