Sindrom policističnih jajnika je najvažniji uzrok neplodnosti i najčešći endokrini poremećaj u 15-20 % žena generativne dobi.  Karakterizira ga povišena razina androgena, neredovite menstruacije s produljenim razmakom između krvarenja i amenoreja.

Osnovni poremećaj

Osnovni poremećaj je inzulinska rezistencija i posljedinčna hiperinzulinemija. Inzulin je u fiziološkoj razini neučinkovit u potrošnji  glukoze na periferiji te u smanjenju jetrene glukoneogeneze i glikogenolize. Debljina je prisutna u oko 50 – 60 % žena sa sindromom policističnih jajnika pa je razina inzulina za potrošnju glukoze viša. U dobi od 30 i 40 godina, značajno je povišen rizik razvoja dijabetesa, naročito u trudnoći. Mogu se naći niži HDL i viši trigliceridi, tlak i rizik srčanožilnih bolesti. Oligomenoreja i produljena estrogenska stimulacija povisuju rizik hiperplazije i karcinoma endometrija naročito nakon 35 godine.  

Liječenje

Na prvom je mjestu kontroliranje tjelesne mase i mršavljenje. To se postiže niskokalorijskom dijetom, fizičkom aktivnošću i smanjenjem sjedećeg načina života. Kombinirana oralna kontracepcija također nudi značajne koristi. Lijek metformin povisuje perifernu osjetljivost na inzulin, smanjuje hiperinzulinemiju, sprječava razvoj dijabetesa što posljedično dovodi do ovulacije. Kontrolom tjelesne mase, uspostavom redovite mjesečnice, prevenira se razvoj srčanožilnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i rizik dugotrajne estrogeske izloženosti.

Želite li se naručiti na dijabetološki pregled ili kontrolu? Dijabetološki pregled u Poliklinici Leptir radi dr Marin Deškin,  subspecijalist endokrinologije s dijabetologijom. Javite se u Polikliniku Leptir na +385 1 3014 923 ili mailom: info@poliklinika-leptir.hr.