Akne su česta kožna tegoba koja pogađa većinu adolescenata, ali i mnoge odrasle.

Nastaju zbog začepljenja i upale dlačnih folikula i njihovih pripadajućih lojnih žlijezda. Glavni poticaj za njihov razvoj su hormonske promjene do kojih dolazi u pubertetu. Ostali poticaji uključuju hormonske promjene u trudnoći i menstruacijskom ciklusu, ali i vlaga, znojenje, kozmetika i dr. Akne se obično spontano povlače u dvadesetim godinama života, no mogu biti prisutne i do četrdesetih.

Hormoni štitnjače, glavne metaboličke žlijezde, imaju važnu ulogu u održavanju normalnog metabolizma i same funkcije kože. Poremećaj rada štitnjače, čak i blagi, može utjecati na hormonsku ravnotežu te tako na dlačne folikule i lojne žlijezde. Najčešći takvi poremećaji su autoimune prirode (Hashimotov tireoiditis ili Gravesova bolest) i uz njih se češće javljaju kožne promjene. Prisutnost protutijela na štitnjaču povećava rizik za razvoj teškog oblika akni.

U takvim slučajevima, uz dermatološki pregled, trebalo bi provjeriti i stanje štitnjače. Želite li se naručiti na pregled ili kontrolu kod stručnog tima ovog portala, javite se u Polikliniku Leptir na telefon: +385 1 3014 923 ili putem maila – info@poliklinika-leptir.hr.