Štitnjača je žlijezda s unutarnjim izlučivanjem te u krvotok izlučuje dva hormona. Kao takva, povezana je s radom ostalih žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, kao što su nadbubrežna žlijezda i spolne žlijezde.

Hormoni štitnjače

Hormoni štitnjače su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3), a u svojoj strukturi imaju i kemijski elemen jod (I). Rad štitnjače reguliraju hipotalamus i žlijezda hipofiza izlučivanjem tireotropnog hormona (TSH).

Njihova glavna zadaća je održavanje bazalnog (osnovnog) metabolizam stanica, i tako sudjeluju u radu svih organskih sustava, kao i u metabolizmu hranjivih tvari. Manjak hormona usporava bazalni metabolizam za oko 40%, dok višak hormona ubrzava bazalni metabolizam za 60% do 100 % iznad normalnih vrijednosti.

Pod utjecajem hormona štitnjače dolazi do sinteze i razgradnje bjelančevina, potencira se metabolizam masti i ugljikohidrata, potiče rast kod djece i mladeži, a važni su i za normalno odvijanje mentalnih procesa.

Manjak hormona štitnjače u krvi vodi razvoju stanja hipotireoze, dok višak hormona štitnjače u krvi vodi razvoju hipertireoze.