Vitiligo ili stečena leukoderma je ograničena bijela mrlja na koži bez pigmentnih stanica (melanocita). Najčešće zahvaća lice (oko usta i očiju), šake, laktove, koljena, pazuhe. Može se javiti i depigmentacija kose (leukotrihija) te sluznice usne šupljine. S vremenom raste broj bijelih područja koja se povećavaju i spajaju.

Bolest nije opasna, nije zarazna, ali ne utječe samo na izgled bolesnika, već i na psihičko zdravlje, društvenu izolaciju i nisko samopouzdanje. U europskoj populaciji javlja se u oko 2% slučajeva u oba spola.

Povezanost s autoimunim bolestima

Hormoni štitnjače imaju ulogu u održavanju normalne kožne funkcije uključujući potrošnju kisika, izgradnju bjelančevina, dijeljenje stanica i određivanje debljine kožnog sloja. Stoga, važno je znati da vitiligo može biti povezan s autoimunim bolestima, najčešće štitnjače (Hashimotov tireoiditis, Gravesova bolest). Osim toga može biti povezan i sa psorijazom, reumatoidnim artritisom, dijabetesom tip 1, pernicioznom anemijom i alopecijom areatom, stresom, sunčanim opeklinama i ponavljajućim ozljedama.

Bolesnici s pojačanim radom štitnjače imaju veću vjerojatnost pojave autoimunih kožnih promjena od onih s normalnim ili usporenim radom. Kožne promjene bi trebale biti važan putokaz za pregled štitnjače i otkrivanje povezanih bolesti.

Želite li se naručiti na pregled ili kontrolu kod stručnog tima ovog portala, javite se u Polikliniku Leptir na telefon: +385 1 3014 923 ili putem maila – info@poliklinika-leptir.hr.