U više navrata smo pisali o temi autoimunih bolesti. Razvoj većine autoimune bolesti uglavnom je nerazjašnjen, no zna se kako razvoju doprinosi kombinacija nasljednih i okolišnih čimbenika te psihosocijalni čimbenici. U pozadini autoimune bolesti leži kronična upala niskog stupnja koja se manifestira u nekoj tjelesnoj točki, nerijetko onoj za koju postoji genetska predispozicija za razvoj bolesti. Također, nije rijetkost da se kod iste osobe u kraćem periodu autoimuna stanja jave na više predjela, što upućuje na međusobnu povezanost autoimunih bolesti.

Studija o povezanosti autoimunih bolesti

The Endocrine Society nedavno je objavilo rezultate studije rađene na parovima blizanaca, koji doista ukazuju na uzajamnu povezanost nekih autoimunih bolesti. Saznalo se kako su sljedeće autoimune bolesti pod velikim utjecajem nasljednih faktora: celijakija, dijabetes tipa 1 te Addisonova bolest. S druge strane, okolišni faktori imaju značajnu ulogu u razvoju Hashimotovog tireoiditisa, Gravesove bolesti, vitiliga te atrofičnog gastritisa. Također, utvrđeno je kako se neke autoimune bolesti javljaju češće istovremeno s drugim autoimunim bolestima, a neke rjeđe.

Među sedam ranije spomenutih, najčešće se u kombinaciji s drugim autoimunim bolestima javlja Addisonova bolest, autoimuni poremećaj u radu nadbubrežne žlijezde, te kožna bolest vitiligo. Najrjeđe se u kombinaciji s drugim autoimunim bolestima javlja celijakija, odnosno stanje potpune intolerancije na gluten.

Tretman autoimunih bolesti

Podsjećamo, za većinu autoimunih bolesti još uvijek ne postoji lijek, no poznati su neki mehanizmi za ublažavanje simptoma. Tretman autoimunih bolesti bi svakako trebali voditi liječnici specijalisti. Ono što sam pacijent može napraviti, jest naučiuti više o zdravstvenom stanju te napraviti neke promjene u životnom stilu.

Preporučuje se uravnotežena mediteranska prehrana bogata sezonskim namirnicama i dobrim masnoćama, suplementacija vitaminom D i antioksidansima. Također, vrlo je važno poraditi na životnim prioritetima u svrhu postizanja psihofizičke ravnoteže, što bi uključivalo dovoljno sna, dovoljno kretanja i rad na sebi.

Javite se s povjerenjem multidisciplinarnom stručnom timu Poliklinike Leptir!