Iako se često priča o prehrani kao ključnom faktoru zdravlja, istovremeno se zaboravlja kako ona hoda bok uz bok s tjelesnom aktivnošću. Ukine li se koji od ta dva faktora narušava se ravnoteža, što indirektno šteti zdravlju.

Preventivno djelovanje tjelesne aktivnosti

Prenosimo vam glavne zaključke istraživanja kojeg su prije nekoliko godina proveli Hamer i suradnici, o povezanosti tjelesne aktivnosti i sklonosti upalnim procesima. Ova studija je napravljena u sklopu većeg istraživanja koje je trajalo čak deset godina. U studiju je bilo uključeno 4 289 sudionika, prosječna životna dob sudionika u vrijeme započinjanja studije bila je 49 godina. U nekoliko vremenskih točaka tijekom deset godina, sudionici su samostalno ispunjavali upitnike o prirodi, trajanju i učestalosti tjelesne aktivnosti, te su bili izloženi objektivnim medicinskim postupcima, u kojima su mjereni markeri upala u organizmu.

Pokazalo se kako osobe uključene u svakodnevnu tjelesnu aktivnost imaju manji broj detektiranih markera upala tijekom perioda od deset godina, u odnosu na osobe koje se nisu svakodnevno bavile tjelesnom aktivnošću u istom  razdoblju. Možemo zaključiti kako su tjelesna aktivnost i zdravlje blisko povezani, te da je svakodnevna tjelesna aktivnost važan čimbenik u prevenciji upalnih procesa tijekom starenja.

Zaključno

Koliko god nam tjelesna aktivnost teško padala, dugoročno je povezana s brojnim pozitivnim učincima, te bi za zdravu starost bilo dobro svakodnevno odvojiti 20-30 minuta za tjelesnu aktivnost po izboru.

Hamer, K., et al. (2012). Physical Activity and Inflammatory Markers Over 10 Years: Follow-Up in Men and Women from the Whitehall II Cohort Study. Circulation, 126(8), 928-933.