Netko u tvojoj okolini ima poremećaj štitnjače? Vidiš kutijicu tableta, slušaš o neugodnim simptomima koje štitnjača stvara, vidiš i osjećaš da se osoba promijenila.

Što se događa?

Disfunkcije štitnjače razvijaju se kao kombinacija genetskih i okolinskih čimbenika. Suvremen način života sve je češći uzrok hormonalnog disbalansa u tijelu. Svakodnevno smo izloženi velikom broju stresnih situacija, na koje organizam reagira. No, ako smo duže vrijeme izloženi velikom broju stresnih situacija, u nekom momentu će organizam popustiti. Često prva točka popuštanja je sustav žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, kojem pripada i štitnjača.

Kako pomoći oboljelom članu obitelji?

  1. Simptomi disfunkcije štitnjače ne moraju biti vidljivi na van, zbog čega okolina može reagirati s nerazumijevanjem prema pacijentu. Koji put možeš pomoći i samo da saslušaš osobu.
  2. Pomogni joj oko fizičkih poslova. Osobe koje pate od hipotireoze često osjećaju bolove u mišićima, i imaju osjećaj nedostatka snage. Ponesi vrećice iz trgovine, ili pospremi kuću.
  3. Pacijentima s disfunkcijom štitnjače često je teško prihvatiti promjene koje su ih zadesile. Možeš pomoći tako da ih podsjetiš da se svatko od nas osjeća loše kada smo bolesni, ali i da ovo zdravstveno stanje ne mora biti zauvijek takvo.
  4. Informiraj se o tematici, kako bi oboljeli član imao nekoga uz sebe s kim bi mogao razgovarati o mogućim nedoumicama. Katkad je lakše razgovarati s bliskom osobom, nego s liječnikom.


Ako je potrebna stručna pomoć u prilagodbi na bolesti te
promjeni životnog stila,
svakako se obratite stručnjacima i reagirajte na vrijeme!