Problemi sa štitnom žlijezdom su često kronične naravi te zbog toga zahtijevaju određenu promjenu stila života. Za početak je važno da shvatite ulogu i važnost štitnjače za naš organizam. Riječ je o važnoj žlijezdi za organizam, povezanoj i s ostalim žlijezdama s unutarnjim izlučivanjem. Hormoni štitnjače sudjeluju u brojnim procesima unutar organizma: metaboličkim, dišnim, kardiovaskularnim i probavnim.

S obzirom na to da je kod većine disfunkcija štitnjače riječ o hormonalnoj neravnoteži, potrebno je vratiti organizam u stanje balansa. U tom procesu, terapija hormonima štitnjače je često neizbježan korak, ali je važno poduzeti i neke druge korake. Za dugoročno bolje zdravstveno stanje, važno je napraviti i promjene u životnom stilu.

Prehrana

Ritam hranjenja je važno prilagoditi bioritmu, a u prehranu je važno uvesti namirnice bogate nutrijentima važnima za normalan rad štitnjače. U slučaju autoimune bolesti, potrebno je uvesti i nutrijente kojima će se smanjiti kronični upalni proces, poput selena i omega masnih kiselina. Makar ne postoji jasna dijetoterapija za bolesti štitnjače, zlatno pravilo prehrane je uravnoteženost, raznolikost i umjerenost. Kako biste unaprijedili svoje zdravlje, savjetujte se sa stručnom osobom, kako biste dobili individualizirane preporuke vezane za prehranu i suplementaciju.

Tjelovježba

U dnevnu rutinu je potrebno uvesti kretanje ili tjelovježbu. Ne samo da ćete tako ubrzati metabolizam i smanjiti pritisak na štitnu žlijezdu, nego ćete i ojačati imunološki sustav, ojačati muskulaturu, popraviti raspoloženje, te doprinijeti očuvanju mentalnih sposobnosti i pamćenja u starosti.

Stres

Iako ne možemo izbjeći stresne situacije, važno je razviti dobre načine suočavanja sa stresom, kako bismo umanjili negativne učinke stresa na organizam. Svaki dan se uključite u aktivnost koja vas opušta i ispunjava (sami ili u društvu), makar samo na kratko. Nastojite razmišljati o sadašnjosti, i živjeti najbolje što možete u danom trenutku. Svaki put kada se uhvatite da brinete o budućnosti, ili razmišljate o prošlosti – zastanite i vratite fokus na sadašnji trenutak.