Poremećaji u radu štitne žlijezde mogu biti povezani s plodnošću kod žena i muškaraca. Problem neplodnosti kompleksno je pitanje te se ne može sagledati samo iz perspektive problema štitne žlijezde. Ipak, svim ženama koje imaju problema pri začeću ili planiraju ostati trudne svakako se preporučuje obrada hormona štitnjače kako bi se uklonila sumnja na poremećaj rada štitnjače.

Funkcija štitnjače

Štitnjača je glavna metabolička žlijeda. Dio je sustava žlijezda s unutarnjim izlučivanje, i kao takva povezana i sa spolnim žlijezdama. Njen nepravilan rad, bilo pojačan, bilo oslabljen, povezan je s funkcijom spolnih žlijezda. Hormonalni sustav fiziološki reagira na stresne podražaje i često se očituju neke zdravstvene poteškoće u spomenutom sustavu.

Spolne razlike

Žene, osim regularnih hormonalnih mijena, podložnije su endokrinološkim problemima, jer češće i intenzivnije percipriraju rastrganost između privatnog i poslovnog dijela života.

Kod muškaraca je povezanost neplodnosti i poremećaja rada štitnjače rijeđa, i uglavnom povezana s disbalansom spolnih žlijezda tijekom adolescencije.

Ako se ustanovi disbalans rada štitnjače tijekom perioda planiranja trudnoće, uglavnom se preporučuje kratkotrajni period medikamentozne terapije, nakon čega se povećavaju šanse začeća.