Kada se govori o povezanosti štitnjače i reproduktivnog zdravlja, češće se govori o problemima ženskog reproduktivnog zdravlja. U nekoj mjeri problemi i jesu ozbiljniji kod žena nego kod muškaraca, jer nisu povezani samo sa začećem, nego i s održavanjem trudnoće te urednim razvojem djeteta. No, i muškarci mogu iskusiti različite probleme zbog štitnjače, pa i u reproduktivnom sustavu.

Muško reproduktivno zdravlje ovisi o nizu čimbenika, kao što su normalan libido, uredna spermatogeneza, pravilna sekrecija testosterona, te ravnoteža u osovini hipotalamus-hipofiza-štitnjačanadbubrežna žlijezda. Štitnjača je glavna energetska žlijezda u tijelu, i kao takva iznimno važna za pravilan metabolizam cijelog organizma. Tako se disbalans u radu štitnjače može reflektirati i na metabolizam drugih hormona u tijelu, pa i spolnih.

Hipertireoza

Ubrzani rad štitnjače (hipertireoza) povezan je sa smanjenjem broja spermija, njihovom slabijom pokretljivošću, i promjenama u spermatogenezi. Ovo stanje nije ireverzibilno, već se pravilnom terapijom vremenom ponovno postiže stanje normalnog izlučivanja hormona štitnjače (eutireoza), čime se regulira i izlučivanje muških spolnih hormona, što normalizira stvaranje spermija i njihovu pokretljivost.

Hipotireoza

Usporen rad štitnjače (hipotireoza) također je povezan s plodnošću kod muškaraca i pokretljivošću spermija, ali u nešto manjoj mjeri. Kod muškaraca s hipotireozom, primjećuje se manja kvaliteta sperme, zbog promijenjene morfologije i smanjene pokretljivosti spermija. Hipotireoza je povezana sa sniženim razinama cirkulirajućeg testosterona, što se može očitovati i u smanjenoj seksualnoj želji. Jednako kao i u slučaju hipertireoze, pravilnom terapijom moguće je vratiti u ravnotežu muško reproduktivno stanje.

Osjetljivo razdoblje

Djetinjstvo i adolescencija su posebno osjetljivo razdoblje za razvoj reproduktivnog sustava, a štitnjača je s time itekako povezana. Pritom je vrlo važno detektirati (i liječiti) hipotireozu, jer ona može imati značajne posljedice na razvoj reproduktivnog sustava u adolescenciji, i reproduktivno zdravlje u odrasloj dobi.