Život se sastoji od niza rituala i aktivnosti, većina kojih je naučena. Mora se odlaziti u školu i na posao, nužno je održavati higijenu, kretanje je velikim dijelom određeno postizanjem unaprijed određenih ciljeva. U svakodnevnom govoru vrlo često opisujemo svoje namjere i aktivnosti glagolima morati i trebati. Istovremeno, rijetko se govori o onom što želimo i što nas veseli. 

Globalna pandemija COVID-19 poremetila je našu svakodnevicu. Odjednom ne moramo nikuda ići, ne trebamo ništa obavljati. Dapače, gotovo da ne smijemo napuštati naše domove. Naša životna paradigma se obrnula, zbog čega su osjećaji zbunjenosti, ispraznosti, straha postali uobičajeni. Koliko god se inače žalimo kako nam nedostaje vremena za ugodne aktivnosti, toliko sada ne znamo što bismo sami sa sobom kad imamo na raspolaganju puno više slobodnog vremena. 


Igra 

Igra je aktivnost kojom se osoba želi baviti i ne mora se odnositi isključivo na igranje igara. Uglavnom za svrhu ima samu sebe, pravila su labava ili ne postoje, vlada kreativnost, pažnja ne luta. Potreba za igrom i zabavom je prirodna te jasno vidljiva u dječjoj dobi, a odrastanjem vrijeme posvećeno igri zamjenjuju brojne obaveze i dužnosti.

Ipak, i u odrasloj dobi igra može biti edukativna, a mozgalice poput križaljke i sudoku održavaju naše kognitivne sposobnosti. Bojanje i crtanje, izrađivanje dekoracija i nakit ili preuređenje dijela doma razvija našu kreativnost i poboljšava raspoloženje. Eksperimentiranje u kuhinji ili učenje šivanja vodi razvoju nove vještine. Važno je naglasiti, ne postavljate si očekivanja i zahtjeve, neka vas aktivnost sama vodi. Bavljenje ugodnim aktivnostima poboljšava raspoloženje i smanjuje stres. Tada se prakticira usredotočena svjesnost (mindfulness) na aktivnost, što sprečava um da ruminira o prošlosti ili strahuje o budućnosti.   

Život nam je trenutno dovoljno izazovan i stresan, i bez stalnog usmjeravanja na brigu i probleme. Okupite obitelj i zaigrajte društvenu igru, povežite se s prijateljima putem aplikacija za (video) komunikaciju, pretražite internet kako biste našli zanimljive aktivnosti. Naravno, naučene hobije i lekcije o zabavi prenesite i u razdoblje nakon korone.
Zabavljajte se!