Kada govorimo o funkcionalnim poremećajima rada ptitnjače, govorimo o stanjima koja nastaju kao posljedica nepravilnog izlučivanja hormona štitnjače – trijodtironina (T3) i tiroksina (T4). Uglavnom razlikujemo dva stanja – pojačan rad štitnjače i oslabljen rad štitnjače.

Hipertireoza

Hipertireoza je stanje u kojem prevladava prekomjerno stvaranje i izlučivanje hormona iz štitnjače. Ubrzana funkcija štitnjače uzrokuje višak hormona koji dovodi do ubrzavanja metabolizma u stanicama, tkivima i cijelom organizmu. Glavni pokazatelj ovog stanja je povišena koncentracija hormona štitnjače trijodtironina (T3) i tiroksina (T4), a snižena koncentracija tireotropnog hormona (TSH), uz simptome ubrzanog metabolizma.

Hipotireoza

Hipotireoza je stanje smanjene funkcije štitne žlijezde. Glavni pokazatelj ovog stanja je snižena koncentracija hormona štitnjače trijodtironina i tiroksina te povišena koncentracija tiroeotropnog hormona. Smanjena funkcija štitnjače uzrokuje nedostatak hormona u krvotoku, što dovodi do usporavanja metabolizma u stanicama, tkivima i cijelom organizmu.

Simptomatologija poremećaja štitnjače je vrlo široka i razlikuje se od osobe do osobe. Posebno ako postoji i neko drugo zdravstveno stanje osim poremećaja štitnjače (komorbiditet) ili ako je u pozadini autoimuna bolest.