Kao i u slučaju brojih drugih osjećaja i senzacija u tijelu, razlog zašto volimo je složena interakcija niza hormona i drugih kemijskih spojeva.

Romantična ljubav

Kada se radi o romantičnoj ljubavi, u početnim fazama ljubavi obilježenim intenzivnim osjećajima privlačnosti prema drugoj osobi dominiraju hormoni adrenalin, estrogen i testosteron. Adrenalin je hormon nadbubrežne žlijezde, koji se aktivira u situaciji koju mozak procijeni prijetećom. Iako se susret s voljenom osobom značajno razlikuje od stvarne prijetnje za život, mozak ih tumači slično te otpušta adrenalin, koji izaziva porast broja otkucaja srca, znojenje dlanova ili osjećaj suhih usta. Uz adrenalin, djeluju i spolni hormoni estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca, koji zajedno s nekim drugim kemijskim spojevima doprinose stvaranju osjećaja privlačnosti prema voljenoj osobi.

U kasnijoj fazi romantične ljubavi, važan je hormon oksitocin, koji se prikladno naziva i hormonom ljubavi. On doprinosi razvoja osjećaja povjerenja i privrženosti prema voljenoj osobi. Oksitocin nije prisutan samo u romantičnim, nego i u svim drugim bliskim odnosima obojenima ljubavlju, na primjer obiteljske ili prijateljske prirode. Tijekom ugodnih socijalnih kontakata otpušta se hormon oksitocin i potiče lučenje kemijskih spojeva koji potom izazivaju osjećaj sreće, što je istovremeno i motivacija za opetovano njegovanje tih odnosa.

Zdravstveni ishodi ljubavi

Bliski odnosi s voljenim osobama donose niz pozitivnih promjena u ljudskom tijelu. Različita istraživanja izvještavaju kako ljubav doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sustava te snižava krvni tlak, unapređuje kvalitetu mentalnog zdravlja i sna, djeluje analgetski u slučaju boli, te smanjuje rizik razvoja kroničnih nezaraznih bolesti.

Osim zdravstvenih koristi ljubavi, valja spomenuti i one društvene. Bliski odnosi omogućuju razvoj brojnih socijalnih vještina i učenje različitih društvenih normi. Ako se bliski odnosi razvijaju s raznovrsnim osobama, otvaraju se mogućnosti istraživanja i ispunjavanja najrazličitijih interesa i potreba pojedinca. U stresnim situacijama tijekom života, bliski odnosi često djeluju kao zaštitni faktor. I naravno, neke promjene je puno lakše napraviti uz pomoć i podršku drage osobe.

I stoga, na Valentinovo se valja sjetiti svih voljenih, i zapamtite sljedeće. U bliskim odnosima valja biti iskren i pažljiv. I najmanja pažnja, ako je iskrena, djeluje kao prava mala injekcija ljubavi i sreće.