Iako se problemi štitne žlijezde uglavnom vežu uz žene, u zadnje vrijeme sve je više i muškaraca koji obolijevaju od bolesti štitne žlijezde.

Štitnjača je često prva na udaru kada je tijelo dugotrajno izloženo pojačanom stresu. Današnji ubrzani tempo života i zahtjevna radna mjesta ostavljaju trag na muškarcima i ženama podjednako.

Simptomi kod muškaraca

Simptomi kod muškaraca često nalikuju onima povezanima s tzv. menadžerskim simptomima, odnosno simptomima izgaranja na radnom mjestu (burn out).

  • Često se radi o ubrzanom pulsu i drugim kardiovaskularnim simptomima, no kardiološkom obradom obično se isključuje vjerojatnost postojanja srčanim problema.
  • Može biti prisutan osjećaj knedle u grlu ili gušenja, što može biti simptom anksioznosti, ali i strukturalnih promjena na štitnjači.
  • Problemi reproduktivnog zdravlja, poput gubitka potencije ili teškoća začeća, također mogu upućivati na probleme sa štitnjačom.
  • Značajne promjene u tjelesnoj težini, pogotovo u kraćem vremenskom razdoblju, često su posljedica promijenjene funkcije štitnjače.
  • Dodatno, na probleme sa štitnjačom mogu upućivati problemi s regulacijeomtjelesne temperature, što se manifestira kao izrazita hladnoća ili pak prekomjerno znojenje.
  • Teškoće na mentalnom planu mogu uključivati teškoće koncentracije, ali i promjene raspoloženja, simptomi anksioznosti i depresivnosti (bezvoljnost).

Pravovremeno otkrivanje i liječenje je vrlo važno, kako se ne bi dodatno iscrpljivala štitnjača, a posredno i ostali organi. Također, važno je i uskladiti obaveze u danu, tako da se barem dio slobodnog vremena provede u opuštanju i miru.