Tijekom zime, naše tijelo je u fazi smanjene aktivnosti. Koncentracije hormona su snižene, a energetske potrebe zbog hladnoće povećane. Organizam ne može priskrbiti sve važne nutrijente zbog nedostupnosti svježe hrane. Rezultat je usporavanje metabolizma, što prati subjektivan osjećaj smanjene energije, motivacije i vitalnosti. Nakon nekoliko mjeseci takvog usporenijeg rada organizma, događa se veliki šok – promjena godišnjeg doba.

Sezonske promjene

Naše tijelo fiziološki reagira na brojne vanjske podražaje, a jedan od takvih stresnih događaja je i promjena godišnjeg doba. Dolaskom proljeća, dan se produžuje te se događaju različite atmosferske promjene, poput promjena u tlaku i vlazi zraka. Široki krug kroničnih bolesnika upravo zato navodi najveće zdravstvene probleme početkom proljeća, a među njima su često i pacijenati s problemima štitne žlijezde. Studije na zdravim osobama dokazale su promjene u koncentraciji tiroeotropnog hormona (TSH) s obzirom na sezonske promjene. Tijekom zime i proljeća, koncentracija TSH je nešto viša zbog povećanih energetskih potreba organizma, a usporedno s porastom temperature zraka ljeti, snižava se pritisak hipofize na štitnjaču, a s time i koncentracija TSH.

Štitnjača u proljeće pod utjecajem je povišenih razina TSH, koje mogu izazvati niz tegoba poznatih pacijentima s hipotireozom. Promjene u apetitu, umor i osjećaj nedostatka energije, oslabljen imunološki sustav, zatim kroz teškoće u održavanju pažnje i koncentracije, pospanost i probleme sa spavanjem, a moguće su i prolazne glavobolje te promjene raspoloženja.

Prva pomoć

  • Dolaskom proljeća, prvi korak za pacijente s disfunkcionalnom štitnjačom jest provjera hormona i eventualno prilagođavanje terapije. Štitnjača u proljeće zahtijeva i dalje nešto višu dozu supstitucijske terapije, a prema ljetu se doze mogu smanjivati.
  • Proljeće nam donosi pregršt sezonskih namirnica, konzumirajte ih kako biste tijelu osigurali dovoljne količine vitamina za normalno funkcioniranje. Također unosite dovoljno proteina, pogotovo u drugom dijelu dana. Ne zaboravite na unos tekućine, nabolje u obliku vode ili nezaslađenih biljnih i voćnih čajeva.
  • Iskoristite ljepše vrijeme za rekreaciju i kretanje. Tjelovježba je jedan od najboljih načina povećanja energije, a vi izaberite oblik koji najbolje odgovara vašim afinitetima i razini tjelesne kondicije.